Вътрешни болести

//Вътрешни болести
Вътрешни болести 2021-04-20T07:35:47+00:00

Повръщане при куче и котка

Повръщането обикновено се дължи на възпалени на стомаха дължащо се на идаване на лоша храна (кости , храна с подправки) , инфекциозни болести или други болести. Котките периодично повръщат косми който са се събрали на топче в стомаха им – това не е притеснително и това го знаят повечето стопани на котки. Когато едно куче или котка повръща първото нещо трябва да направи стопанина е да махне купичката с храна и вода за поне 2-3 часа. Ако въпреки това повръщането продължава е необходимо да се потърси лекарска помощ.

Диария при куче и котка

Диарията най-често се получава от даване на лоша храна (кости , храна с подправки) , инфекциозни болести или други заболявания . Много е важно да се обърне внимание как  изглеждат изпражненията и колко пъти за деня са изхожданията. Важно е при диария  се започне с гладна диета и след това пациента да се захрани със специализирана медицинска диета или домашна храна по препоръка на ветеринарният лекар. Диария при бебетата пациенти е много опасна и не бива да се отлага посещението при ветеринарен лекар.

Топлинен удар

Сравнително често в горещите месеци се случва в кликиниката да постъпят пациенти с хипертермия (висока температура) дължаща се на прегряване. Обикновено това са;

  • кучета и котки оставени в автомобили на паркинга на супермаркета за 15-20 минути
  • куче превозвано в багажник
  • големи преходи в горещо време
  • забравено зайче на балкона.

Признаците които стопаните най-често забелязват са:

  • силно учестено дишане
  • слюнотечение
  • хрипове
  • некоординирани движения
  • силно зачервен език и венци

Първото нещо което трябва да се направи е животното да се постави на сянка и да се полее обилно с вода. Потърсете лекарска помощ за да се прецени степента на хипертермията и необходимите действия.

Урологичен синдром при мъжките котараци

На  обикновен език казано това е заболяването при което мъжките котараци не могат да уринират. Най-чест признак на заболяването е честото ходене в котешката тоалетна, мяукане докато стои там и близане на половите органи (пениса). При този проблем се налага спешна намеса на ветеринарен лекар, само излекуването е невъзможно. Ако един котарак не уринира три четири дни има голяма вероятността да умре. След като се направят необходимите изследвания се назначава поддържащо лечение и подходяща диета.

Диабет

Това е заболяване при което се увеличава многократно над нормата нивото на кръвната захар. Най-често боледуват възрасти затлъстели животни.

Диабета при животните протича с повишена жажда, повишен апетит, обилно уриниране. При тези симптоми е необходимо да се направят изследвания които да потвърдят или отхвърлят диагнозата диабет. Диабетът може да бъде захарен или воден. При захарният диабет се налага доживотно прилагане на инсулин.

При пациенти със захарен диабет се налага периодично измерване нивото на кръвната захар с апарат глюкомер . Необходимо е прецизно да се контролира нивото на кръвната захар.

Котешки аортен тробоемболизъм

Това е едно сравнително рядко срещано заболяване най-често при мъжките котките. Внезапно се проявява парализа на задните крака. Причината е запушване на кръвоносни съдове които кръвоснабдяват задните крака и задните сегменти на гръбначният мозък. Болните имат силна болезненост в областта на задните крака и много силно мяукат. Налага се спешно да се потърси лекарска помощ. В много голяма част от случаите заболяването завършва с фатален край.

Хипотиреоидизъм при кучето

При това заболяване  се образува недостатъчно количество хормони от щитовидната жлеза. Кучетата изглеждат доста – зле  силно оплешивели . Най-често боледуват кучеатата от породата померан. Диагностицитането е сравнително лесно няколко капки кръв и 10 минутки. При диагностициране на хипотиреоидизъм се налага доживотно приемане на таблетки по двапъти на ден.

Хипертиреоидизъм при котката

Това заболяване се среща най-често при възрастните котки. Котките с това заболяване образуват огромни количества хормон от щитовидната жлеза Т4 . Обикновено котките видимо започват да отслабват и това  прогресира въпреки корекцията на храненето. Поставянето на диагнозата е сравнително лесно само няколко капки кръв и 10 минути. Лечението продължава няколко месеца и то под постоянен ветеринарен контрол.