Инфекциозни болести

//Инфекциозни болести
Инфекциозни болести 2021-04-16T23:55:47+00:00

Парвовироза при кучето

Това е вирусно заболяване при подрастващите кучета , което може да завърши със смърт. Причинителят е   устойчив във външната среда. Вирусът предизвиква силна диария и много често повръщане, водещи до тежко обезводняване. Лечението е трудно и в повечето случаи безуспешно, ако не се започне на време. Понякога боледуват дори ваксинирани животни.

Гана

Боледуват кучета на всяка възраст. Повишена температура, намален апетит и  конюнктивит са едни от първите признаци на заболяването. В развитието на болестта може да се получат тежка пневмония, гастроентерит и нервни признаци. Смъртността при ганата е изключително висока, а преболедувалите остават с трайни увреждания.

Бяс

Заболяването е зооноза – боледуват  животните ( куче , котка)  и човека. Причинителя е вирус, който се предава при ухапване. Болните животни са  много агресивни имат силен стремеж за хапане. Смъртността е 100%.

Панлевкопения

Вирусно заболяване при котките протичащо с повръщане , диария,висока температура и висока смъртност. При преболедували животни има репродуктивни смущения.

Калицивироза

Причинява се от Калицивирус. Характерни признаци на заболяването са засягане на горните дихателни пътища(ринит), конюнктивит, възпаление на устната лигавица (стоматит). Има увреждания на ставите и двигателната мускулатура.

 

Корона вирус при кучето и котката

Това е вирусно заболяване при подрастващите кучета и котки. Причинителят е   устойчив във външната среда. Вирусът предизвиква  диария и  повръщане, водещи до обезводняване. Лечението е трудно и в повечето случаи , ако не се започне на време може да има фатален край. Заболяването е характерно само за кучетата и котките и не се пренася на човек.