Акушерство и гинекология

//Акушерство и гинекология
Акушерство и гинекология 2017-12-01T14:08:07+00:00

eho

Установяване на бременност

bremennost1Във ветеринарна клиника Какаду разполагаме със съвременен ветеринарен ехограф с които може след 20-23-ият ден от заплождането да се докаже бременноста при вашият домашен любимец. Ехографската техника позволява да се определи и възраста на плодовете какато и очакваният термин на раждането.

Бременност и раждане

Бременността е нормално физиологично състояние продължаващо средно около 65 дни при кучето и котката.

Важно е в самото начало на бременност нашият домашен любимец да бъде обезпаразитени с подходящ препарат, тъй като паразитите от майката могат да преминат в „бебетата” още преди те да са се родили.

Относно ваксинирането при котките то не бива да се прави през никой етап от бременността, докато при кучетата това може да се направи през първата четвърт на бременноста и не би навредило.
Докато трае бременността не бива да се дават допълнителни количества калций на бременните, тъй като това може да доведе до тежки метаболитни разстройства в първите дни след раждането. Даването на минерално-витаминни препарати може да започне едва един-два дни след раждането и след консултация с вашия ветеринарен лекар.

rajdane3Раждането е много важен момент, в който нашата любимка трябва максимално да се щади от страна на негативни емоции, тъй като това може да стане причина за спиране на започналият родилен процес.

В никакъв случай не опитвайте да „акуширате” на родилката, защото бебетата са доста крехки и може да се получи изключително неприятна ситуация (откъсване на част от телцето). Раждането е продължителен процес. Той зависи от възрастта на майката, брой на плодовете и мн.др. фактори. Може да продължи от 30мин до 12 часа. При поява на нещо обезпокоително не се колебайте да позвъните на вашия ветеринарен лекар, който би дал най-точната информация при консултацията.

Изкуствено осеменяване

В нашата ветеринарна клиника може да се извърши изкуствено осеменяване на кучета. Обикновено се прибягва до този метод на оплождане при неспособност от страна на мъжкото или женското животно да се осъществи нормална скачка (полов акт).  За целта е необходимо първо да се направи преценка на

  • Женското животно- дали е подходящ момента това да се извърши (прави се цитонамазка )
  • Мъжкото животно- определя се качеството на спермата

20 дни след осеменяването Ехографски може да се диагностицира бременността

Средната успеваемост на метода е около 80-90%

Кога да потърсим спешна помощ при раждане

Раждането е нормален физиологичен процес които трябва да преминава при максимално спокойствие, тъй като всеки стес фактор може да спре родилният процес и да стане причина за усложнения по време на раждането.  Индикациите за търсене на помощ са;

  • Продължаване на бременност повече от 70 дни
  • Наличие на много силни напъни повече от 30 минути без раждане на плод
  • Наличие на гнойни зловонно миришещи изтечения от влагалището

Удължено разгонване

Нормално разгонването при женските кучета продължава около три седмици, но има заболявания при които този период значително може да се удължи. За ненормално се приема когато разгонването при кучето продължава повече от 30 дни. Удълженото разгонване може да е симптом на много заболявания какато хормонални разстройства така и туморни заболявания. При по-продължително и по обилно кървене не отлагаите прегледа при ветеринарен лекар той ще направи цитонамазка и ехографски преглед за да уточни точната причина за този проблем и своевременно да се отстрани проблема.

При котките разгонването обикновенно е два трипъти в годината (февруари,юли,октомври). Нормално едно разгонване продължада около две седмици като се редуват периоди на покой и активен период. По време на активният период котката е изключително мила и гальовна търкаля се по земята, радко може да маркира и издава изключително силен и характерен вой . Този период продължава около2-3 дни и е последван от покий траещ 3-4 дни.

Изкуствен (предизвикан) аборт

Медикаментозното прекъсване на бременността при кучета и котки е прието и във ветеринарната практика. Медикаментите които може да се ползват се прилагат между 15 и 45 ден от бременността. Лекарствата се инжектират двукратно през 24 часа.