Паразитни болести

//Паразитни болести
Паразитни болести 2021-03-12T10:11:28+00:00

Дирофилария (Глисти в сърцето)

Това е паразитно заболяване при кучета, котки, диви животни понякога и при хората най-често се причинява от Dirofilaria immitis и D.repens. При това заболяване в сърцето на животните се локализират глисти които пречат на нормалното му функциониране. Заболяването се развива бавно и обикновено когато се появят клинични признаци (сърдечна недостатъчност) лечението вече е много закъсняло и обикновено е неуспешно. Важно е да се прави периодични изследвания и редовно ползване на противопаразитни препарати. При ранно диагностициране на паразитното заболяване лечението е успешно. В нашата клиника може да се направят тестове за дирофилария.

Кучешка тения (Ехинококоза)

Възрастната форма на тенията живее в тънките червата на кучето и е паразит с дължина около 1 см.
и ежедневно отделя огромен брой яйца. При попадането им в организма на човек с храна или вода се предизвиква образуване на огромни мехури по вътрешните органи на човек. Заболяването при хората се лекува само оперативно и много често се налагат неколкократни операции.

echinococcus-multilocularis-adult

Краста

Крастата ( демодекоза, саркоптоза ) е кожно заболяване от което страдат обикновено младите животни на възраст от няколко месеца до около година и половин. Една от често  боледуващите породи кучета е Мопс. Заболяването обикновено започва с поява на малки рани които кучето разчесва и се получават малки пъпки. Измененията засягат най-често кожата  в областта на главата, между краката и под мишниците. Процеса може да се развива с различна скорост във времето. Необходимо е животното да се прегледа и да се вземат проби за доказване на заболяването. Крастата може да засегне и ушите (отодектоза) на-често боледуват персискийте котки. Човек не боледува от „кучешката краста“ (демодекоза и отодектоза).

demodecosis,demodex

Глисти в окото

Този паразит живее и се развива „в окото“ (под клепача) . Животните които боледуват са куче,котка кон,крава ,човек и др. Заразяването става чрез мухи които са кацали по заразени животни. Паразита причинява  много силно дразнене на окото, зачервяване, сълзотечение, притваряне на окото, сърбеж- признаци на конюнктивит. Заболяването е успешно излечимо , но то трябва да започне възможно най-скоро, защото паразитите може да увредят окото много сериозно.