Вълнисти папагали

//Вълнисти папагали
  • вълнисти папагали

Този малък австралийски папагал е най-често отглежданата птица в дом. Той е голям колкото врабче, но със значително по дълга опашка. Клюнът му е доста силен и е добре ако се наложи да се хваща да се ползват ръкавици или кърпа с която да се покрие.

В основата на клюна се намира восковицата (мястото, където са разположени ноздрите) по нейният цвят се определя пола на птиците. При мъжките е син , а при женските кафеникав. Вълнистите папагали живеят на ята за това е добре да помислите не за едно птиче, а за няколко и съответно за по широка клетка. Минималният размер на клетката трябва да е 50/50/50 см.

Диетата на птиците освен готовите смески за вълнисти папагали трябва да включва и свежи плодове и зеленчуци

Цвекло, броколи, карфиол, моркови, краставици, зеле, свежи марули, домати, тиквички, плодове (без авокадо, което е отровно) ябълка, банан, ягоди, цитрусови плодове, грозде, киви, манго, пъпеш, нектарина, папая, праскова, всички видове сливи, боровинки, нар, малини.

Вълнистите папагали са интелигентни и социални птици, обичат да играят с играчки, да общуват с хората или други вълнисти папагали. Типично за тях е, че обичат да дъвчат дървесина, особено женските. В плен вълнистите папагали живеят средно от шест до осем години.

2016-09-28T08:19:17+00:00