Гулдови амадини

//Гулдови амадини
  • астрилди,амадини,гулди

Гулдови амадини (Erythrura gouldiae),  Lady Gouldian FinchGould’s Finch , Rainbow Finch

Това е може би е една от птиците с най-пъстрo оцветеното оперение. Цветът на главата може да бъде  червен,черен или оранжев, гърдите са лилави или бели,коремът жълт,гърба зелен,жълт или син. Цветовете при мъжките птици са значително по интензивни – електрикови докато при женските са по матови. Тези птици живеят свободно в Австралия на ята. Те не биха могли да се опитомят.

Менюто на тези птици освен голямото разнообразие от семена,но  трябва да включва и свежи треви.

Гулдовите амадини са едни от изключително трудните за размножаване в домашни условия птици, и поради тази причина много хора които ги отглеждат ползват друг вид  амадини (японски) за отглеждането на потомството им.

Erythrura_gouldiae_-Frankfurt_Zoo_-black_headed-8a-3cpИзборът на място за клетката трябва да се направи внимателно, трябва  да се избягва прякото слънце, течение, място където близо минават хора и биха могли да стреснат птицата. Най-добре е клетката да се постави на нивото на погледа, но не по ниско защото птицата ще се плаши. Гулдовите амадини най-добре е да се отглеждат във волиера с достатъчно пространство.  Относно формата на клетката кръглите са възможно най-лошият избор за дом на вашият любимец. Добре би било дъното на клетката да бъде покрито със слой пясък, той е важен за доброто храносмилане. Важно е всеки ден да  се предоставяте вода за къпане на птиците.

Подходящата възраст за размножаване на птиците е една година и задължително да е минало първото линеене. Гулдовите амадини могат за започнат да снасят и на по ранна възраст, но не бива да се избързва. Обикновено птиците снасят 4-6 бели яйца по едно всеки ден. Инкубацията на яйцата продължава 14-16 дни. Новоизлюпените се хранят и от двамата родители. Малките напускат гнездото след 21-25 ден, но е необходимо да са с родителите поне още 15-20 дни. Първото линеене на малките може да започне след 8 седмична възраст и продължава 4-6 седмици. Има птици който до едно годишна възраст не са приключили с линеенето.

При размножаването на гулдовите амадини не бива да се подхожда комерсиално като се подлагат яйцата на японски амадини, пилета излюпени от такива родители едва ли биха се грижили за своето потомство.

 

2017-12-01T14:08:09+00:00