Папагал Амазона

//Папагал Амазона
  • кубинска амазона ,венецуелска амазона

Папагалите Амазона произхождат от  басейна на река Амазонка в Южна Америка. Местообитанията варират, но най-често се намират в саваната и  палмовите гори. Амазоните  са изключително активни, постоянно търсят храна и летят като група.

Папагалите амазона са регистрирани в Приложение I на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES). Видове от Приложение I са застрашени от изчезване,  търговията е забранена, вносът и износът са разрешени само за научни изследвания и се изискват специални разрешителни.

 

Име Синьочела амазона – Blue-fronted Amazon – Amazona Aestiva
Венецуелска амазона – Orange-winged Amazon – Amazona amazonica
Кубинска амазона – Cuban Amazon – Amazona leucocephala
Произход Латинска Америка
Размер Папагалите Амазона са набити птици със заоблени, къси опашки. Членовете на рода Amazona обикновено варират между 12-15 в (30-38 см) дължина, 250-700 грама в зависимост от подвида
Цветови разлики Перата на тялото на всички амазони са със зелен цвят, цветът на главата може да варира между червено, жълто, зелено, синьо, бяло и лилаво. Полът на папагалите амазона визуално не може да се определи.
Средна цена 800-1500 лв.
Живот 40-60 години
Шум Амазоните имат много силни гласови способности и повечето от тях са с много силен глас. Амазоните са най-подходящи за отглеждане в къща.
Качества Независими, лоялни, приказливи, не са срамежливи, обичат да бъдат център на вниманието, игриви, обичат да общуват с хората, склонни са да се гушкат само по техните правила, някои от тях може да бъдат със силен характер и непредсказуемо поведение (особено по време на размножителния сезон), стават много агресивни и хапят по време на размножителния сезон, много силно крещят, предразположени към затлъстяване.
Говорене Отлични – Повечето от тях са големи бъбривци и певци, добри са и в имитиране на звуци, лесно се обучават.
Контакт със стопанина Някои видове на амазоните се нуждаят от повече човешкото взаимодействие, отколкото други – те са по-скоро независими птици. Въпреки това, изискването за време зависи от подвида.
Диета Амазонките са предразположени към затлъстяване, така че добрата храна и упражнения са необходимост. Слънчогледовите семки трябва да се дават в умерени количества, защото те съдържат много мазнини. Амазонките са склонни към недостиг на витамин А, така че храните с високо съдържание на витамин А са задължителни за тяхната диета.
2017-12-01T14:08:09+00:00