Канарчета

//Канарчета
  • Канарче

Канарчето е доста често отглеждана птица в домашни условия, но това не означава, че то е лесно. Необходимо е ежедневно да се сменя водата и храната на птицата.

Храната е съставена главно от канарено семе, рапица, нигер, просо, коноп и др. Всеки начинаещ любител на канарчета би могъл да си закупи готова смеска за канарчета от магазин за храни за животни. За разнообразяване менюто на птиците е добре да им се предлагат периодично:

  • листа от глухарчета
  • сварено яйце
  • покълнали семена
  • настърган морков
  • грозде и др.

Изборът за място на клетката трябва да се направи внимателно, важно е да се избягва прякото слънце, течение, място където близо минават хора и биха могли да стреснат птицата. Най-добре е клетката да се постави на нивото на погледа, но не по ниско защото птицата ще се плаши. Канарчетата не се опитомяват. Размера на клетката за една птица е минимум дължина 45 см, ширина 30 см, височина 25 см. Забравете за кръглите клетки – те са възможно най-лошият избор за дом на вашият любимец. Добре би било дъното на клетката да бъде покрито с пясък, той е важен за доброто храносмилане. Важно е всеки ден да  се предоставяте вода за къпане на птиците.

Ако искате вашето канарче да пее то трябва да е мъжко (само те пеят). Женските птици издават монотонен звук. Няма външен белег, по който да се определи пола на канарчето. Опитните канаровъди могат да го определят по състоянието на клоаката на птицата.

Канарчетата се разделят на :

  • Цветни – при тях се цени външният вид, структурата на тялото и цвета, те пеят;
  • Певчески – имат характерна и много специфична подредба на строфите при пеенето;
  • Фигурни – цененото при тях е структурата на тялото, те също пеят.

Размножаването на канарчетата започва с подготовка на мъжките птици, като се подлагат на специфичен хранителен режим. Тази диета обикновено продължава 40-60 дни. Женските птици се подготвят 1-2 седмици. След събирането на птиците е необходимо различно дълго време до появата на яйца, в зависимост от това дали са подготвени добре. След като започне мъжкият да заскача (опложда,яри) женската след 7-10 дни се появява първото яйце, като женската снася по едно на ден. Препоръчително е да се вадят яйцата от гнездото и да се заменят е пластмасови и след снасянето на четвъртото яйце да се върнат всички. Това се прави с цел да се излюпят всички пиленца по едно и също време. Правилно е яйцата да не се пипат с ръце за да не се запушат порите на черупката което би убило развиващият се ембрион.

2016-09-28T08:21:25+00:00