Обезпаразитяване

//Обезпаразитяване
Обезпаразитяване 2021-03-11T10:06:09+00:00

Глисти и тении

imagesОбезпаразитяването е изключително важно, както за животните така и за хората. Човек може да се зарази с много опасни паразити от домзашните любимци като кучешката тения (ехинококоза) например. Заболяването при човека протича с много тежки клинични признаци и се лекува изключително само оперативно. Има и смъртни случаи.
Други паразити които се среща при кучета, котки, влечуги, птици и гризачи са глистите.Те живеят в тънките черва на гостоприемника като много силно дразнят червата и не рядко са причина за храносмилателни разстройства и пневмонии. В някои случай могат да доведат и до запушване на червата и смърт.
Поради важността на този социален проблем и изхождайки от биологичните особености на паразитите ние препоръчваме редовно обезпаразитяване на любимците. Добре е това да се прави на всеки 2 месеца, а когато има малки деца в дома даже ежемесечно, като това не вреди на животното по никакъв начин.
На нашия пазар има голямо разнообразие от препарати, които могат успешно да ни помогнат да предпазим любимеца си от неблагоприятното въздействие на паразитите. Не бива да се подценява сериозността на този проблем. Ние във Ветеринарна Клиника КАКАДУ ще ви помогнем да подберете оптималния вариант съобразно вашите възможности и особеностите на домашния ви любимец.

Бълхи

balhaБълхите сравнително лесно могат да се открият по тялото на кучето или котето. Бъдете сигурни че ако намерите една бълха върху тялото на животното, то значи има поне още 20 в дома ви или в колибката на кучето. Бълхите могат да са преносител на някой трансмисивни заболявания и не бива да ги подценяваме. Честа последица от опаразитяването с бълхи при котките и кучетата е заразяването с тенията (Dipylidium caninum), която се пренася посредством ухапване от заразена бълха. Така по необясним за стопаните начин техният любимец да се сдобие с масивна инвазия от тении. Друга честа последица от опаразитяване дори и с единични бълхи може да бъде алергичният дерматит. Той се проявява с изключително силен сърбеж и след разчесване – до получаване на бързо разрастващи се рани.

За предпазване и борба с бълхите са създадени много препарати ,които можете да намерите при нас.

Въшки

 

Кърлежи

karlejКърлежите са паразитни насекоми които се хранят смучейки кръв от хора и животни. След като се „нахрани“ кърлежа се откача от животното от което е пил кръв и остава в околната среда започва да снася яйца . Опасността при ухапване от кърлеж е че , той може да е приносител на много заболяване . Всички болести който се пренасят от кърлежите са опасни за живота на хората и животните. Ползвайте системно препарати за защита от кърлежи.