Кастрация

//Кастрация
Кастрация 2016-08-31T06:09:19+00:00

Непосредствено след пристигането на новият член на нашето семейство е важно да се обмисли дали ще отглеждаме поколението му или ще бъде кастриран.

Ранната кастрация преди първото разгонване има своето медицинско обяснение. Животните, кастрирани преди да са се разгонвали, имат нищожен риск (0.5%) от развитие на тумори на млечните жлези, докато тези, разгонвали се нeколкократно, значително по често страдат от това заболяване (повече от 35%). След кастрирането се елиминира възможността от развитие на всички гинекологични заболявания (пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия, лъжлива бременност и много други). Циклиращите женските кучета след определена възраст може да развият хормонално (прогестерон) зависим диабет.

Единственият недостатък на кастрацията и то не при всички кастрирани, е че са предразположени към напълняване. Това много лесно се преодолява като домашният любимец се храни със специални храни за кастрирани или предразположени към напълняване или просто не се прекалява с храната му.

И не на последно място е факта че кастрираните животни живеят с около три години по-дълго от тези, които се разгонват.