Кастрация

//Кастрация
Кастрация 2021-04-17T00:24:57+00:00

Непосредствено след пристигането на новият член на нашето семейство е важно да се обмисли дали ще отглеждаме поколението му или ще бъде кастриран.

Ранната кастрация преди първото разгонване има своето медицинско обяснение и огромно предимство. Животните, кастрирани преди да са се разгонвали, имат нищожен риск (0.5%) от развитие на тумори на млечните жлези, докато тези, разгонвали се нeколкократно, значително по-често страдат от това заболяване (повече от 35%). След кастрирането се елиминира възможността от развитие на всички гинекологични заболявания (пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия, лъжлива бременност и много други). Циклиращите женски след определена възраст може да развият хормонално (прогестерон) зависим диабет.

Единственият недостатък на кастрацията и то не при всички кастрирани, е че са предразположени към напълняване. Това много лесно се преодолява като домашният любимец се храни със специални храни за кастрирани или предразположени към напълняване или просто не се прекалява с храната му.

И не на последно място е факта че кастрираните животни живеят с около три години по-дълго от тези, които се разгонват.