Дирофилария (глисти в сърцето)

//Дирофилария (глисти в сърцето)
  • Дирофилария

 

Март е месецът през който  трябва да се започне с профилактика на заболяването дирофиларията при кучетата . Първо е необходимо да се установи статуса на пациентите като, за целта се прави кръвен тест за наличие на паразити.

Дирофиларията е паразитно заболяване при кучето и котката от което боледува и човека. Животните се заразяват при ухапване от заразени комари. Комарите пренасят микроскопични ларви който са поели при смучене на кръв от болно животно. Заболяването се развива бавно и микроскопичните червейчета растат като могат да достигнат внушителнатс дължина 30 см. . Паразитите циркулират в кръвта на заразеното животно, но когато станат с такъв големи паразит те не могат  да се движат с кръвният ток и най-често се спират в сърцето на животното. През периода на развитието на заразата пациента не показва почти никакви клинични признаци. Когато паразитите станат големи  започват да затрудняват работата на сърцето и от там започва проявата на клиничните признаци. Клиниката която се проявява е разнообразна най-често се наблюдават следните признаци

 

-затруднено дишане

-бърза умора

-хриптящо дишане

-припадъци

-отоци на краката

 

При появата на признаците обикновено заболяването е много напреднало и най-често се налага пациента да се евтаназира.

Най-добрата  профилактика е да не се допуска заразяване. Животните трябва да се третират периодично с подходящи медикаменти назначени по схема определена от ветеринарен лекар.

 

2021-03-28T08:32:47+00:00