Котешки инфекциозен перитонит – FIP- котешки коронавирус

//Котешки инфекциозен перитонит – FIP- котешки коронавирус

Котешкият инфекциозен перитонит (FIP) е заболяване което се среща по целия свят при котки от всички възрасти. Заболяването е най-често срещано  при млади котки на възраст под две години. Мъжките котки са засегнати по-често от женските. Котешкият и човешкият коронавирус са различни. Хората не боледуват от котешкият и котките не боледуват от човешкият вирус. Изходът от заболяването при котките  почти винаги е фатален.

Много котки се заразяват с  чревната форма на котешки коронавирус по някое време от живота си. По-голямата част от котките с котешки чревен коронавирус остават здрави и не развиват инфекциозен перитонит FIP.

Първите признаци на заболяване може да са много неясни. Апатия, летаргия, намален или липсващ апетит, загуба на тегло и променлива температура са често съобщавани клинични признаци. След период от няколко дни до няколко седмици обикновено започват да се появяват по-характерни симптоми.

На този етап повечето котки ще развият „мократа“ форма на FIP , при която се натрупва течност в телесните кухини; течността може да се натрупа в корема, което води до подуване на корем, или трупа не на течност в гръдната кухина, което води до затруднено дишане.

Някои котки развиват „сух“ форма на FIP , който не натрупват никаква течност. Сухата форма често включва тежко възпаление в един или повече органи – очите, мозъка, черния дроб, червата или други органи на тялото, което води до различни клинични признаци. Много котки със сух  FIP имат очни симптоми като единствен клиничен признак.

След като заболяването се развие, без лечение повечето пациенти се влошават бързо. За съжаление, заболяването в крайна сметка ще доведе до смърт в почти всички случай.

Това заболяване няма специфично лечение с регистрирани медикаменти. Лечението което се прилага е  имуносупресивна терапия. В някой държави е регистриран и одобрен за терапия медикамент съдържащ модифициран ремдесевир.

2023-02-05T21:20:38+00:00